Brojlery

Popis

Brojlerové kurča je medziplemenný hybrid určený na produkciu kuracieho mäsa. Všetko počas šľachtenia je podriadené mäsovej produkcii. U brojlerových kurčiat sa najčastejšie stretávame s bielou farbou peria a to najmä z dôvodu, aby pokožka bola bez nežiaduceho pigmentu. Kurčatá sa vyznačujú rýchlym rastom, dobrou konverziou krmiva a vysokou výťažnosťou.

Všeobecné informácie


- farba peria: V drvivej väčšine biela.

- stavba tela: Mohutné, dobre osvalené, s vysokým podielom prsnej svaloviny. U každého hybridu trochu odlišné.

- termín porážky: Medzi najčastejšie skloňovaný termín pre porážku sa spomína 42. deň, kedy sa začnú parametre výkrmnosti pomaly zhoršovať.

- hmotnosť tela: V 42. dni sa priemerná hmotnosť v závislosti od výživy pohybuje od 2,30 - 3,50 kg.

- úhyn: Za priemerný sa považuje 6 - 7 % úhyn, najväčšie straty sú od 1 - 7 dňa veku.

- výťažnosť: Čiže rozdiel medzi živou váhou a váhou opracovaného tela (vykrvené, ošklbané, vypitvané, zbavené hlavy) s drobami sa pohybuje cez 80 %.

Čo konkrétne ponúkame:


Ponúkame dva najpoužívanejšie hybridy brojlerových kurčiat, a to: ROSS 308 a COBB500. Nedovolím si vymenovať rozdiely medzi týmito dvomi hybridmi, ale pre budúci rok plánujeme vykonať test týchto dvoch kombinácií, následne budú zverejnené poznatky z testu.

1dňové brojlery: V prípade, že zákazník disponuje priestormi vhodnými pre odchov kurčiat, je ideálnym riešením zaobstarať si 1dňové brojlerové kurčatá. Výhodou je najmä nízka obstarávacia cena kurčaťa a odchov podľa Vašich vlastných predstáv. Predaj kurčiat prebieha počas celého roku a je závislý na objednávkach. Kurčatá sú plne vakcinované a odber sa snažíme sprostredkovať v deň nákupu kurčiat. Vždy sú k dispozícii aj kŕmne zmesi pre danú vekovú kategóriu.

14dňové brojlery: Ak nemáte priestory, čas alebo chuť sa trápiť s odchovom 1dňových kurčiat, tak pre Vás na základe objednávok usktočňujeme odchov do 14teho dňa. Vek 14 dní je ideálnym vekom pre predaj a to najmä z dôvodu, že najkritickejšie obdobie majú už kurčatá za sebou, nie je potrebné prikurovanie a kurčatá už nie sú také vnímavé ani na prípadne chyby počas následného odchovu. Jediným prídavkom ku kŕmnej dávke je zmes vitamínov a acidifikátor (skysľovadlo) na základe octu. Tento prípravok má za následok vytvorenie kyslého prostredia v tráviacom ústrojenstve, ktoré je nevhodné pre rozvoj patogénov, najmä kokcídií. Tento prípravok je dostupný pri nákupe kurčiat. Veľmi sa nám osvedčil a od veku 7dní ho používame pri odchove všetkých druhov hydiny.

Živé, jatočné brojlerové kurčatá: Na základe objednávok sa venujeme aj odchovu kurčiat do cca 42hého dňa veku. V tomto čase sa živá hmotnosť pohybuje od 2,4 - 3,5 kg. Zakúpenie si živých kurčiat je najlacnejšiou formou zaobstarania si kvalitného a zdravotne nezávadného mäsa. V prípade kúpy a vlastného spracovania kurčaťa sa cena 1 kg jatočne spracovaného kurčaťa bude pohybovať okolo 1,80 €, čomu nedokážu konkurovať ani nekvalitné dovozy v supermarketoch.

Čerstvé, zabité a ošklbané kurčatá: Jednou z variant ako si zabezpečiť zdravé a kvalitné mäso je aj zakúpenie si polospracovaného kurčaťa. Čo to znamená? Kurča odchovávame od 1. dňa, pri ideálnej váhe vo vopred dohodnutom termíne je vykonaná porážka, následne je kurča ošklbané a odovzdané zákazníkovi. Cena je za 1 kg živej váhy. Výhodou je najmä to, že zákazník si zakúpi čerstvé kurča, ktoré môže ďalej spracovať na základe svojich požiadaviek. Odber sa uskutoční vo vopred dohodnutý deň a čas. Zákazníkmi najviac využívaná ponuka, v prípade tohto spôsobu sa spája dobrá cena a možnosť vlastného spracovania kurčaťa.

Čerstvé, kompletne opracované jatočné kurčatá: Nami vychované a kompletne jatočne spracované kurča, v presne dohodnutý termín. Obdobne ako u predchádzajúcej možnosti sa jedná o čerstvé kurčatá, v presný deň a čas.

Hlbokomrazené kurčatá: Zmrazené jatočne spracované kurčatá s drobami, cena sa stanovuje v závislosti od odobraného množstva (viď nižšie). Kurčatá sú zmrazované vcelku, ihneď po porážke.

Ako pokračovať v odchove


V nasledujúcej časti sa Vám pokúsime priblížiť techniku odchovu brojlerových kurčiat prostredníctvom kŕmnych zmesí. Iný spôsob na odchov nevyužívame. Sme presvedčení, že nami využívané kŕmne zmesi sú zdravotne nezávadné a vyrobené na základne prísnych predpisov EÚ. Pri výrobe sa využívajú najmä zrniny obohatené o vitamíny, aminokyseliny atď.

Pre zdárny odchov brojlerov je nutné zabezpečiť pár dôležitých faktorov: kvalitné krmivo, čerstvá voda, hygiena, čerstvý vzduch

- ešte pred príchodom: Pred vpustením kurčiat do chovateľského zariadenia je nutné vykonať dôkladnú dezinfekciu objektu, kde budeme následne brojlerové kurčatá odchovávať. My používame na tento účel horák, ktorým vypálime po každom odchove celú miestnosť aj výbeh. Ďalej je často používaný chloramin, prípadne vápno.

- vybavenie pre zakúpené kurčatá: Základom je dostatočný počet kŕmidiel a napájačiek. Ako podstielku je možné využiť hobliny, slamu, seno... Nutnosťou je aj zabezpečenie dostatočnej výmeny vzduchu.

- výživa a napájanie: Aby bolo možné plne využiť rastový potenciál brojlerových kurčiat, tak využívame na odchov výhradne kompletné kŕmne zmesi. Kŕmne zmesi sú odstupňované na základe veku kurčiat. Každá firma využíva iné pomenovanie zmesí, ale v príncipe sa rozdeľujú následovne: Brojler 1 (do 14teho dňa veku), Bojler 2 (od 14teho dňa veku), Bojler 3 (posledných 7 dní pred porážkou). Kurčatám je nutné zabezpečiť neustály prísun nezávadnej pitnej vody.

- doba výkrmu: Pre maximálne využitie rastových schopností je ideálny termín pre porážku 42. deň veku. Hovoríme o odchove na kvalitných kŕmnych zmesiach. V tomto veku nastáva zlom medzi pomerom množstva prijatého krmiva a konverziou krmiva.